Een ogenblik...

Voorkeursbeleid medicijnen

Home > Voorkeursbeleid medicijnen
Voorkeursbeleid medicijnen

Van sommige medicijnen vergoeden we alleen de variant met de laagste prijs. Deze medicijnen vallen onder het ‘voorkeursbeleid’, ofwel 'preferentiebeleid'. U betaalt voor deze medicijnen geen eigen risico. Dus ze zijn voor u vaak een stuk goedkoper.

Dit is het voorkeursbeleid

Van sommige medicijnen bestaan veel verschillende merken en varianten. Deze medicijnen werken allemaal hetzelfde, maar verschillen soms erg in prijs. Wij vergoeden dan de goedkoopste variant en niet het dure merkmedicijn. Zo proberen we de zorgkosten en uw premie zo laag mogelijk te houden. Dit noemen we ‘voorkeursbeleid’ of ‘preferentiebeleid’.

U betaalt geen eigen risico

U betaalt bij ons voor voorkeursmedicijnen nooit eigen risico. Dat is uniek: veel andere zorgverzekeraars rekenen wel eigen risico voor voorkeursmedicijnen. Zo bent u een stuk goedkoper uit.

U krijgt altijd een medicijn dat goed werkt

Uw arts schrijft op het recept de werkzame stof op van het medicijn dat u nodig heeft. Uw apotheek zorgt er voor dat u altijd een medicijn krijgt dat goed werkt. Als er een voorkeursmedicijn is, dan krijgt u dat automatisch mee van uw apotheek. 

Voorkeursmedicijnen zijn altijd veilig

U hoeft niet bang te zijn dat voorkeursmedicijnen niet goed zijn. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen test alle medicijnen op kwaliteit, werkzaamheid en veiligheid. Alle voorkeursmedicijnen zijn goedgekeurd.

Dit zijn de voorkeursmedicijnen

U vindt de voorkeursmedicijnen in het Reglement farmaceutische zorg. Deze lijst verandert soms. Uw apotheek weet altijd welk voorkeursmedicijn er is.

Alleen bij uitzondering ander medicijn vergoed

Het kan gebeuren dat u niet goed op een medicijn reageert. Bijvoorbeeld omdat u allergisch bent voor een bepaalde vul- of hulpstof. Dit komt gelukkig bijna nooit voor, ook niet bij voorkeursmedicijnen. Gebeurt het toch een keer? Dan krijgt u een ander medicijn vergoed. Uw arts schrijft dan op het recept ‘medische noodzaak’. Uw apotheek controleert dit en bespreekt dit met uw arts, als dat nodig is.

Voor dit medicijn betaalt u wel eigen risico.

 

Veelgestelde vragen

 

Hebt u een vraag over geneesmiddelen? Zorgzaam heeft de antwoorden op de veelgestelde vragen voor u op een rij gezet.