Een ogenblik...

Prinsjesdag woensdag 19 september

Home > Prinsjesdag

 

Dit verandert er in uw basisverzekering in 2019

Het is weer Prinsjesdag geweest. Dat betekent dat de regering heeft laten weten wat er volgend jaar verandert in de basisverzekering. Op deze pagina leest u wat er precies wijzigt. Ook geven we u graag een aantal tips voor uw zorgverzekering in 2019.

Basisverzekering:

Nieuw: begeleiding bij overgewicht

Loopt u een gezondheidsrisico door overgewicht? Dan kan uw huisarts u doorverwijzen voor begeleiding door een gespecialiseerde zorgverlener. Dit programma heet Gecombineerde Leefstijl Interventie (GLI). De GLI richt zich op het tegengaan van overgewicht (BMI 25 of >25). Waarin je onder begeleiding werkt aan gedragsverandering gericht op minder te eten en meer te bewegen.

Zittend ziekenvervoer wordt ruimer

Als oncologie of nierdialyse patiënt kunt u vanaf 1 januari 2019 gebruik maken van vervoer (niet ambulance) van en naar consulten, onderzoek en controles, als deze samenhangen met de behandeling. In 2018 wordt nog alleen het vervoer vergoed als u een behandeling moet ondergaan.

Nieuw: oefentherapie bij COPD

Vanaf 1 januari 2019 wordt oefentherapie bij COPD vergoed vanaf de eerste behandeling. Nu moeten patiënten de eerste 21 behandelingen nog zelf betalen. Wel komt er een maximum op het aantal behandelingen dat wordt vergoed. In het eerste behandeljaar zijn dit er maximaal 70. In de jaren daarna is het aantal behandelingen afhankelijk van de ernst van de COPD.

Paracetamol, vitaminen en mineralen uit het basispakket

Vanaf 1 januari 2019 worden paracetamol, vitaminen en mineralen, die ook zonder recept bij de apotheek of drogist te verkrijgen zijn niet langer vergoed uit het basispakket.

Eigen risico

Het verplicht eigen risico blijft in 2019 € 385. Dat betekent dat u voor de zorg uit uw basisverzekering de eerste € 385 zelf betaalt.

Lees meer over het eigen risico

Zorgtoeslag

De maximale zorgtoeslag stijgt met € 92 per jaar voor eenpersoonshuishoudens tot € 277 per jaar voor maximaal € 277 per jaar voor meerpersoonshuishoudens. De zorgtoeslag is afhankelijk van uw persoonlijke situatie.

Tips voor uw basisverzekering in 2019

Tip 1: Betaal uw eigen risico in termijnen

€ 385 is een flink bedrag. Daarom bieden we de mogelijkheid om dit bedrag in 10 termijnen te betalen. Zo komt u niet voor financiële verrassingen te staan. Vanaf november kunt u gespreid betalen van het eigen risico voor 2019 aanvragen.

Lees meer over gespreid betalen eigen risico

Tip 2: Check of uw aanvullende verzekering nog bij u past (verzekeringscheck)

Half november ontvangt u uw nieuwe polis voor 2019. Een goed moment om te kijken of uw aanvullende verzekering nog bij u past. Het kan zijn dat u een uitgebreidere dekking wilt voor mondzorg, fysiotherapie of brillen en lenzen. Wilt u uw aanvullende verzekering wijzigen? Dan hebt u tot en met 31 januari 2019 de tijd.

Wat wordt de premie in 2019?

De overheid heeft een schatting gemaakt voor de premie van de basisverzekering in 2019. Wij kunnen nu nog niet zeggen wat de premie voor 2019 gaat worden. Uiterlijk half november ontvangt u uw nieuwe polis voor 2019. Dan ziet u:

·         Hoe u volgend jaar bent verzekerd

·         Wat uw nieuwe premie is

·         Wat er verandert in de aanvullende verzekeringen