Een ogenblik...

Preferente geneesmiddelen

Home > Preferente geneesmiddelen
Preferente geneesmiddelen

Bij de drogist of apotheker kunt u kiezen uit allerlei pijnstillers met paracetamol. Ze werken allemaal even goed. Welke pijnstiller neemt u? Grote kans dat u voor de goedkoopste kiest. Zorgzaam doet dit ook: van een aantal geneesmiddelen met dezelfde werkzame stof wordt alléén de variant met de laagste prijs vergoed. Dit is het 'preferentiebeleid'. Zo blijft de zorg betaalbaar en uw premie zo laag mogelijk.

Bij Zorgzaam : geen eigen risico voor de meeste medicijnen

Univé Zorg N.V. is één van de weinige zorgverzekeraars in Nederland die de kosten voor preferente geneesmiddelen niet verrekent met het verplicht of vrijwillig eigen risico. De Zorgzaam zorgverzekering wordt uitgevoerd door Univé Zorg N.V.  Zo profiteert u direct van het voordeel van preferente geneesmiddelen. Vraag bij uw apotheek dus altijd naar het preferente geneesmiddel. De terhandstellingskosten van de apotheek vallen wel onder het eigen risico.

Om welke geneesmiddelen gaat het?

Dat ziet u in het Reglement farmaceutische zorg, vanaf pagina 8. Soms verandert deze lijst. Uw apotheek weet altijd welke middelen mogen worden geleverd.

Zorgzaam vergoedt goede en goedkopere medicijnen
Vaak maken meerdere fabrikanten een geneesmiddel met dezelfde werkzame stof en dezelfde werking. Deze middelen verschillen in prijs, maar niet in kwaliteit.

Het goedkoopste medicijn wordt vergoed: het preferente geneesmiddel. Het gaat om hetzelfde geneesmiddel, dat hetzelfde werkt. Het zit alleen in een ander doosje. Alle preferente geneesmiddelen zijn door het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen goedgekeurd op het gebied van kwaliteit, werkzaamheid en veiligheid. Indien een medicijn (werkzame stof) door maar één fabrikant wordt geproduceerd dan betaalt u wel eigen rsico.

Wat schrijft uw arts voor?

Met artsen is afgesproken dat zij de werkzame stof op het recept vermelden in plaats van een merknaam. Uw apotheker zorgt er dan voor dat u het preferente geneesmiddel krijgt.

Uitzondering

Bij hoge uitzondering kan het voorkomen dat behandeling met het preferente geneesmiddel voor u medisch onverantwoord is. Bijvoorbeeld omdat u een allergie hebt voor een vul- of hulpstof van het preferente geneesmiddel. Dan krijgt u het andere (duurdere) middel vergoed. Uw arts vermeldt dan 'medische noodzaak' op het recept. De kosten van dit geneesmiddel vallen volledig onder uw eigen risico.

Er kan alleen sprake zijn van medische noodzaak als u het preferente geneesmiddel al een keer hebt gebruikt. Apothekers is gevraagd dit te controleren. Het is dus mogelijk dat de apotheker, in overleg met uw arts, afwijkt van het recept en u toch het preferente geneesmiddel meegeeft.

Veelgestelde vragen

Hebt u een vraag over geneesmiddelen? Zorgzaam heeft de antwoorden op de veelgestelde vragen voor u op een rij gezet.