Een ogenblik...

Wereld Bloeddonordag

Home > Nieuws > Wereld bloeddonordag

14 juni Wereld Bloeddonordag

In Nederland wordt alles omtrent de bloedvoorziening geregeld door Sanquin.

Bloeddonor, zo belangrijk.

Je kunt als donor zoveel betekenen voor een ander.

Bloed speelt een zeer belangrijke rol binnen ons lichaam. Het voorziet het lichaam van zuurstof en voedingsstoffen en voert afvalstoffen af. Soms ontstaat er een bloedtekort, bijvoorbeeld door een operatie, een verkeersongeval of een bloedziekte. In dat geval kan een arts besluiten om een bloedtransfusie toe te dienen. De ontbrekende bloedbestanddelen worden dan aangevuld.

Wist u dat ieder jaar ongeveer 250.000 mensen in Nederland een bloedtransfusie met rode bloedcellen, bloedplaatjes en/of plasma ontvangen?

Het bloedplasma wordt ook gebruikt om medicijnen te maken. Medicijnen van plasma zijn de redding voor mensen met stollingsziekten, afweerstoornissen, auto-immuunziekten, zenuw- en spieraandoeningen, ontstekingsziekten en meer dan honderd andere aandoeningen. Ook worden antistoffen gebruikt bij het behandelen van ziektes.

Het geven van bloed is geen ingewikkelde procedure. Als u zich voor de eerste keer aanmeld wordt er gekeken of u bloed mag geven. Want stel u heeft bijvoorbeeld een ijzer tekort, dan kan u geen bloed geven. Daarom vindt er vooraf een keuring plaats. Het hele proces omtrent bloed geven duurt ongeveer een uur. Een vrouw mag drie keer per jaar bloed geven en een man vijf keer per jaar. Een paar uurtjes per jaar en het betekent zoveel voor een ander.

Voor meer informatie wordt u verwezen naar de website van Sanquin.

Bron: www.sanquin.nl