Een ogenblik...

Welke hulp bij gezonde leefstijlkeuzes wordt vergoed door mijn zorgverzekering?

Home > Nieuws > Welke hulp bij gezonde leefstijlkeuzes wordt vergoed door mijn zorgverzekering

Of u nu wilt stoppen met roken, gezonder wilt eten, wil starten met een uitgebreide gezondheidscheck of sportmedisch advies: Zorgzaam helpt u graag om gezonde leefstijlkeuzes te maken en vol te houden. Hieronder vindt u een overzicht van verzekerde zorg en begeleiding - in de basisverzekering en in onze aanvullende pakketten – die u kunnen helpen gezonder te leven. 

Hulp bij het stoppen met roken

Stoppen met roken is voor de meeste mensen ontzettend moeilijk. Daarom raden wij u aan daarbij ondersteuning te vragen. Vanuit de basisverzekering heeft u recht op deze hulp, in de vorm van één Stoppen-met-roken programma per kalenderjaar.

Meer informatie

Hulp bij het stoppen met roken

Stoppen met roken is voor de meeste mensen ontzettend moeilijk. Een terugval is helaas snel gemaakt. Dus als u die goede beslissing eenmaal heeft genomen, raden wij u aan om daarbij ondersteuning te vragen. Vanuit de basisverzekering heeft u recht op deze hulp, in de vorm van één Stoppen-met-roken programma per kalenderjaar.

Stoppen-met-roken programma

Een Stoppen-met-roken programma bevat behandelingen die werkzaam zijn, zoals persoonlijke coaching en groepstrainingen (met andere woorden: op gedragsverandering gerichte geneeskundige zorg).

Medicatie en hulpmiddelen

De coaching wordt in het programma mogelijk gecombineerd met geneesmiddelen die u kunnen helpen te stoppen. Nicotinepleisters, nicotinekauwgom of medicijnen op recept worden ook alleen vergoed in combinatie met dit soort begeleiding. Neem daarom eerst contact op met bijvoorbeeld uw huisarts of een geregistreerde coach, als u in aanmerking wilt komen voor vergoeding.

Vergoeding Stoppen-met-roken programma

 • De vergoeding is 100%: u hoeft sinds 1 januari 2020 geen eigen risico meer te betalen. 
 • De zorg moet worden verleend door zorgaanbieders die werken volgens de Zorgstandaard Tabaksverslaving. Deze zorgaanbieders worden vermeld in de zorgzoeker op de website, wanneer u zoekt op Stoppen met roken.
 • De geneesmiddelen moeten worden geleverd door de Nationale Apotheek, apotheker of apotheekhoudend huisarts.

Via de zorgzoeker bekijkt u gemakkelijk alle gecontracteerde zorgverleners met een Stoppen-met-roken programma bij u in de buurt.

 

Hulp bij afvallen of gezonde voeding? Mogelijk wordt een diëtiste of voedingsdeskundige vergoed.

Voeding is van groot belang voor uw gezondheid en weerstand. Een diëtist analyseert uw bewegings- en eetgewoonten en kan gericht voedingsadvies en begeleiding bieden zodat u gezonder kunt leven. De basisverzekering vergoed maximaal 3 behandeluren per kalenderjaar.

Meer informatie

Hulp bij afvallen of gezonde voeding? Mogelijk wordt een diëtiste of voedingsdeskundige vergoed.

Voeding is van groot belang voor uw gezondheid en weerstand. Een diëtist kan daarom  uitkomst bieden. Deze specialist analyseert uw bewegings- en eetgewoonten en kan aan de hand daarvan gericht voedingsadvies en begeleiding bieden zodat u gezonder kunt leven.

Vergoeding diëtist vanuit de basisverzekering

 • Voor dieetadvies ontvangt u een vergoeding vanuit de basisverzekering voor maximaal 3 behandeluren per kalenderjaar.
 • U kunt aanspraak maken op deze vergoeding als u de behandeling nodig heeft om gezondheidsredenen. Bijvoorbeeld omdat u last heeft van overgewicht, ondergewicht of daaraan gerelateerde klachten.
 • Ook wanneer u bijvoorbeeld bepaalde allergieën heeft, diabetes of een maag- of darmaandoening die met de juiste voeding minder klachten geeft, worden 3 behandeluren bij een diëtist vanuit de basisverzekering vergoed.

Via de zorgzoeker bekijkt u gemakkelijk alle diëtisten en voedingsdeskundigen bij u in de buurt.

 

Hoe gezond bent u? Doe een leefstijlcheck bij een leefstijl- of vitaliteitscoach

De leefstijlcheck is een gezondheidstest die als doel heeft u inzicht te geven in de huidige staat van uw gezondheid en leefstijl, en in mogelijke verbeterpunten. De check bestaat uit een thuistest (cholesterol, glucose en buikomvang) en een online gesprek met een coach.

Meer informatie

Hoe gezond bent u? Doe een leefstijlcheck bij een leefstijl- of vitaliteitscoach

De leefstijlcheck is een gezondheidstest die als doel heeft u inzicht te geven in de huidige staat van uw gezondheid en leefstijl, en in mogelijke verbeterpunten. De check bestaat uit een thuistest en een online gesprek met een coach.

Thuistest

De leefstijlcheck begint met een buikomvangmeting, cholesterol- en glucosetest middels een thuistest. Hoe dat verloopt is afhankelijk van de door u geselecteerde zorgverlener.* Nadat u de thuistest heeft opgestuurd volgt een persoonlijk leefstijlgesprek met een online leefstijlcoach. Hij of zij bespreekt met u uw dagelijkse gedrag qua bewegen, eten, slapen, ontspanning en andere gewoonten. Mochten de resultaten van uw thuistest niet heel goed zijn, dan kan de leefstijlcoach u direct adviezen geven over gezondere keuzes die helpen om uw cholesterol, bloedsuikerspiegel of uw buikomvang te verlagen.

Vergoeding leefstijlcoach / vitaliteitscoach

 • *De leefstijlcheck dient te worden uitgevoerd door een door de zorgverzekeraar voor deze zorg gecontracteerde zorgverlener. Deze is te vinden in het overzicht van gecontracteerde zorgverleners op de website van Zorgzaam, als u zoekt op Leefstijlcoach of Vitaliteitscoach. U kunt deze informatie ook aanvragen via de Helpdesk van Zorgzaam via telefoonnummer: (+31) 072 527 76 77 of via het contactformulier op www.zorgzaam.nl
 • Met de aanvullende verzekeringen Zorgzaam ster 1 t/m 3 heeft u geen vergoeding voor de Leefstijlcheck.
 • Met Zorgzaam ster 4 heeft u recht op vergoeding tot maximaal € 150 per kalenderjaar.
 • Met Zorgzaam ster 5 heeft u recht op vergoeding tot maximaal € 200 per kalenderjaar.

Via de zorgzoeker bekijkt u gemakkelijk alle gecontracteerde leefstijlcoaches of vitaliteitscoaches bij u in de buurt.

 

(Weer) beginnen met sporten? Vraag sportmedisch advies van een sportarts


Bent u herstellende van een blessure of wilt u na langere tijd weer beginnen met sporten? Dan kan het slim zijn om eerst een sportmedisch onderzoek te ondergaan bij een sportarts, om te kijken welke vormen van beweging geschikt zijn voor uw lichaam.

Meer informatie

(Weer) beginnen met sporten? Vraag sportmedisch advies van een sportarts

Bent u herstellende van een blessure of heeft u bijvoorbeeld langere tijd niet gesport en wilt u weer beginnen? Dan kan het slim zijn om eerst een sportmedisch onderzoek te ondergaan.

Onderzoek sportarts

Een sportmedisch onderzoek is een keuring door een sportarts, om te kijken welke vormen van beweging geschikt zijn voor uw lichaam. Een sportarts is een medisch specialist, met expertise op het gebied van spieren, gewrichten en conditie.

Vergoeding sportarts/ sportmedisch advies

 • Zorgzaam ster 1: geen vergoeding
 • Zorgzaam ster 2 – ster 5: maximaal één consult of keuring per kalenderjaar. Per consult of keuring geldt een maximum bedrag van € 100.

Via de zorgzoeker bekijkt u gemakkelijk alle gecontracteerde sportartsen bij u in de buurt. Zoek op sportgeneeskunde.

 

Toch een blessure opgelopen? Fysiotherapie kan uitkomst bieden

Als u begint met sporten of meer gaat sporten, is het van groot belang dat u rustig begint. Doet u dat niet, dan liggen blessures op de loer. Toch een blessure opgelopen? Dan is het fijn te weten voor hoeveel fysiotherapiebehandelingen u verzekerd bent.

Meer informatie

Vergoedingen fysiotherapie

 • Zorgzaam Ster 1: 3 behandelingen per kalenderjaar
 • Zorgzaam Ster 2: 9 behandelingen per kalenderjaar
 • Zorgzaam Ster 3: 18 behandelingen per kalenderjaar
 • Zorgzaam Ster 4: 30 behandelingen per kalenderjaar
 • Zorgzaam Ster 5: 30 behandelingen per kalenderjaar

Via de zorgzoeker bekijkt u gemakkelijk alle gecontracteerde fysiotherapeuten bij u in de buurt.

Via de zorgzoeker bekijkt u gemakkelijk alle gecontracteerde zorgverleners bij u in de buurt.