Een ogenblik...

Hulphond: meer dan alleen 'blindengeleidehond'

Home > Nieuws > Hulphond meer dan alleen blindengeleidehond
Hulphond: meer dan alleen blindengeleidehond

Dat hulphonden voor blinde mensen, of mensen met een andere lichamelijke handicap een uitkomst kunnen zijn, is bekend. Zij zorgen ervoor dat hun baasjes in meer of mindere mate zelfstandig kunnen leven. Maar wist je dat hulphonden ook bij psychische aandoeningen een belangrijke rol kunnen spelen? Mensen met autisme, angststoornissen, depressies en PTSS kunnen soms dankzij een hulphond beter functioneren.

Buddyhond

Heel veel mensen met mentale problematiek kunnen ‘beter’ functioneren dankzij de bijzondere relatie met hun hond. ‘Buddyhonden’ worden deze slimme viervoeters ook wel genoemd. Afhankelijk van de ‘zorgvraag’ krijgen ze een uitgebreide en specifieke training. Daarin wordt intensief gewerkt aan de band tussen baas en hond. Zo leren de dieren aan te voelen wanneer hun baasje gestrest raakt. Met een waarschuwingsblaf zorgen ze er dan voor dat hij of zij tijdig maatregelen kan nemen.

Buffer

Buddyhonden bieden troost en rust, maar dragen ook bij aan het gevoel van veiligheid én aan vergroting van de bewegingsvrijheid. Ze leren daarvoor veel praktische vaardigheden. Wat te denken van een hond die zijn baas wakker maakt bij een nachtmerrie. Of die hem naar huis brengt als hij door paniek de weg kwijtraakt. Nóg een voorbeeld: mensen met PTSS, die bijvoorbeeld als uitgezonden militair, politieagenten of brandweer trauma’s hebben doorgemaakt, kunnen angstig worden als iemand te dichtbij komt. De hond pakt dan zijn rol als buffer. Hij gaat voor zijn baasje staan en houdt zo mensen op afstand.

Stichting Hulphond, KNGF en KIBO

Buddyhonden moeten over bijzondere karaktereigenschappen beschikken. Maar ook fysiek moeten ze hun mannetje staan. Nederland kent diverse organisaties die honden opleiden. Stichting Hulphond, KNGF en KIBO zijn er drie van. De ene werkt graag met Retrievers en Duitse Herders; de ander kiest voor Spaniëls, Heidewachtels of Koningspoedels; al naar gelang de aandoening. Bepaalde hondenrassen blijken namelijk beter in staat de verschillende vormen van steun te bieden die mensen met PTSS, autisme of angststoornissen nodig hebben.

Aanvraagformulier hulphond

Maar hoe kom je nou voor zo’n buddyhond in aanmerking? Dat is onder meer afhankelijk van het soort hulphond dat je nodig hebt. Anders gezegd: van de psychische aandoening waar jij aan lijdt. Maar het begint doorgaans met het invullen van een aanvraagformulier dat je op de website van de verschillende organisaties vindt. Daarna volgt er een telefonische intake. Blijkt daaruit dat je mogelijk in aanmerking komt, dan volgt een nadere kennismaking. Voldoe je aan alle criteria, dan kan je een hond toegewezen krijgen. Maar let op: de vraag is groter dan het aanbod; er zijn wachtlijsten. En de opleiding neemt natuurlijk ook nog de nodige tijd in beslag.

Kosten hulphond

De kosten voor een hulphond zijn best hoog. Een kleine 20.000 euro kan je zomaar kwijt zijn. Collectieve ziektekostenverzekeraars in Nederland mogen helaas alleen blindengeleidehonden, hulphonden voor adl (alle dagelijkse levensbehoeften) en signaalhonden voor mensen met een auditieve beperking vergoeden. Buddyhonden voor mensen met psychische stoornissen worden dus niet vergoed. Dat komt doordat het een relatief nieuw inzicht is dat honden ook hen heel goed kunnen helpen. De regelgeving is er eenvoudigweg nog niet op ingesteld.

WMO en fondsen

In sommige situaties kan de WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning) uitkomst bieden. Regelgeving verschilt echter per gemeente. Het is dus handig om eerst bij je gemeente te informeren. Blijkt de gemeente niet bereid bij te dragen, dan zijn er ook nog wel wat andere mogelijkheden. Bijvoorbeeld een maatschappelijk fonds binnen het bedrijf waar je werkt of andere fondsen die je kunt aanschrijven. Óf je start een eigen crowdfunding actie. Maar daar is best wat lef voor nodig. Al zullen goede vrienden en bekenden misschien een bijdrage aan jouw levensgeluk willen leveren…

De veteraan in onderstaande video, krijgt voor zijn PTSS niet alleen hulp krijgt van een vrijwilliger maar ook van zijn hond Saar. Saar merkt onder meer wanneer hij getriggerd wordt en een terugval krijgt, en probeert hem dan te kalmeren. Zo helpt zij hem te functioneren in het dagelijks leven.

Meer informatie: www.geleidehond.nl, www.kibomdd.com en www.hulphond.nl