Een ogenblik...

Hoogste tijd voor een praatje poep

Home > Nieuws > Hoogste tijd voor een praatje poep
Dag van de poep

Poepen: de een kan de klok erop gelijkzetten, de ander wordt er nogal eens onprettig door verrast. Maar zelfs áls je het doorgaans regelmatig doet, kan een verandering in je dieet, stress of een andere omgeving je stoelgang volledig in de war brengen. Toegegeven: poepen is niet het meest gemakkelijke gespreksonderwerp. Maar aan de andere kant: iedereen doet het. En poep is belangrijk want je stoelgang vertelt veel over je gezondheid!
 

Op vakantie

Eerst maar wat simpele tips voor als de aandrang ineens wegblijft. Veel mensen kunnen ‘het’ alleen thuis. Zijn ze bijvoorbeeld op vakantie, dan gaat het vaak direct mis. Wie vóór en tijdens zo’n periode vezelrijk eet, veel water drinkt en beweegt, heeft goede kans de obstipatieproblemen te voorkomen of op te lossen.

Heb je tijdens je vakantie toch ernstige darmklachten, zoals aanhoudende obstipatie of diarree, bel dan gerust voor advies naar de Univé Vakantiedokter. Een ervaren verpleegkundige geeft je advies in het Nederlands en helpt je verder. Ook als direct medisch onderzoek noodzakelijk blijkt. De Vakantiedokter is dag en nacht bereikbaar via +31 (0)72 527 72 52.
 

Vezels

Even terug naar de vezels. Die doen écht goed werk als het om gezonde darmen, degelijke weerstand en fijn poepen gaat. Je vindt ze onder meer in volkorenbrood- en ontbijtgranen, groente, fruit, noten en peulvruchten. Ze houden de darmen in beweging én nemen water op. Daardoor zorgen ze voor een soepele ontlasting. Overigens: regelmatig eten en genoeg rust spelen bij dat alles óók een belangrijke rol.
 

Gewoon over praten

Gelukkig verloopt de stoelgang bij de meeste mensen volgens een regelmatig patroon. Maar let op: bespeur je serieuze – niet tijdelijke – veranderingen, zonder dat er een logische oorzaak voor is (wijziging in je eetgewoonten, medicatie, spanning op je werk etc. zijn) wacht dan niet te lang. Ga naar je huisarts en maak het bespreekbaar. Je hoeft je nergens voor te schamen; hij of zij hoort wel gekkere verhalen. De waarde van poep als graadmeter van je gezondheid is de huisarts als geen ander bekend.
 

Darmkanker; wees er snel bij

Sinds enkele jaren kennen we in Nederland het preventief bevolkingsonderzoek darmkanker. Darmkanker is een ernstige ziekte die jaarlijks zo’n 14.000 mensen treft  Het bevolkingsonderzoek is daarom ontzettend belangrijk. Door preventief de poep van Nederlanders in verschillende leeftijdscategorieën te controleren, kan op grote schaal darmkanker worden voorkomen of in een vroegtijdig stadium worden ontdekt. Zelfs wanneer er op dat moment geen klachten zijn. De behandeling kan dan meteen beginnen, waardoor de kans op genezing groter is. Het onderzoek is voor personen met een leeftijd tussen 55 en 75 jaar. Elke twee jaar ontvangen zij een uitnodiging. De deelname is gratis, niet verplicht, maar zeker aan te raden!

Meer weten? https://www.bevolkingsonderzoeknederland.nl/darmkanker/