Een ogenblik...

Geestelijke gezondheidszorg: omdat iedereen wel eens hulp nodig heeft

Home > Nieuws > Geestelijke gezondheidszorg omdat iedereen wel eens hulp nodig heeft
Geestelijke gezondheidszorg - Zorgzaam verzekerd

Op 10 oktober is het de Dag van de Psychische Gezondheid, een initiatief van het Fonds Psychische Gezondheid om dit thema in alle openheid bespreekbaar te maken. Zorgzaam steunt dit initiatief van harte. Iedereen moet psychische hulp kunnen vragen en krijgen wanneer dat nodig is. Als zorgverzekeraar willen wij die drempel zo laag mogelijk maken.

Een kind met autisme of ADHD, stress op je werk, een partner op missie in het buitenland: iedereen kan in een situatie komen die ze alleen niet meer overzien. Zorgzaam helpt je graag, door je de weg te wijzen, wachtlijstbemiddeling, contracten met specialistische zorgaanbieders af te sluiten en door informatie te delen.

Eerste stappen

 1. De huisarts is voor de meeste mensen hun eerste, vertrouwde aanspreekpunt. Een bedrijfsarts of wijkverpleegkundige kan je ook op weg helpen;
 2. Voor lichte klachten zal de huisarts je zelf helpen of je doorverwijzen naar de praktijkondersteuner Geestelijke Gezondheidszorg (POH-GGZ). Dat is een gediplomeerd psychologisch arts die je in de voor jou vertrouwde artsenpraktijk kan helpen;
 3. Heb je ernstiger of heel specifieke klachten, of worden je klachten erger? Dan verwijst de arts je door naar de zogenaamde generalistische basis Geestelijke Gezondheidszorg (GGZ) of gespecialiseerde GGZ.

Wat is generalistische basis GGZ of gespecialiseerde GGZ?

De basis GGZ en de gespecialiseerde GGZ helpen mensen met wat we noemen eerstelijns- en tweedelijnsproblematiek. Waar jouw problematiek onder valt hangt af van de ernst, de duur en het soort klachten. Mensen met bijvoorbeeld ernstige psychische problemen of met klachten die een specifieke behandeling vereisen, worden geholpen door de Specialistische GGZ (SGGZ). Voorbeelden van klachten die doorgaans vallen onder de basis GGZ:

 • Burn-out en stressklachten
 • Somberheid en lichte depressie
 • Klachten omtrent rouw en verlies
 • Een negatief zelfbeeld
 • Lichte trauma’s

Vergoedingen

 • Gesprekken bij de POH en huisarts vallen onder huisartsenzorg en worden vergoed vanuit het basispakket. Hiervoor geldt geen eigen risico.
 • Psychische zorg voor kinderen (17 of jonger) valt onder de Wet Maatschappelijk Ondersteuning en wordt daarom gratis verzorgd door je gemeente. De huisarts verwijst je door.
 • Alle noodzakelijke zorg binnen de basis GGZ en gespecialiseerde GGZ voor volwassen (18+) wordt vergoed via de basisverzekering.
 • Denk daarbij aan EMDR-therapie, behandeling van ADHD, angststoornissen en paniekklachten, burn-out, depressie en slaapproblemen. Relatietherapie wordt niet vergoed uit de basisverzekering.
 • Bij psychologische zorg vanuit de basis GGZ of gespecialiseerde GGZ betaal je het wettelijke verplichte eigen risico van € 385,-
 • Voor medicatie kan er een eigen bijdrage gelden. Kijk hiervoor op medicijnkosten.nl.

Voorwaarden voor vergoeding GGZ

Om voor vergoeding van GGZ in aanmerking te komen, moet worden voldaan aan de ‘normale’ voorwaarden, zoals een echte diagnose, een geldige doorverwijzing en behandeling bij een gecontracteerde zorgverlener. Volg je de aangewezen route, dan wordt benodigde geestelijke gezondheidszorg bijna altijd volledig vergoed. Om er zeker van te zijn, vraag je voordat je begint aan een behandeling aan de desbetreffende instelling of zij gecontracteerd zijn door Zorgzaam. Is dat niet het geval, dan kan het zijn dat je een gedeelte zelf moet betalen.

Weet je niet zeker of je behandeling wordt vergoed? Bel onze Helpdesk 072-527 76 77 of vul het contactformulier in. 

Download hier de voorwaarden van Zorgzaam met vanaf pag. 38 de voorwaarden voor GGZ.

Wachtlijstbemiddeling

Helaas is het zo dat steeds meer mensen psychische zorg nodig hebben. Dat zorgt soms voor lange wachtlijsten. Heb jij hulp gevraagd maar loop je aan tegen lange wachtlijsten? Neem contact met ons op. Onze zorgadviseurs zullen proberen je wachttijd te verkorten door te zoeken naar een zorgaanbieder waar je sneller terecht kunt én waar je kunt rekenen op dezelfde kwaliteit.

Onze zorgadviseurs zijn dagelijks van 8.30 tot 17.00 uur te bereiken op 072 - 527 76 77 (keuzetoets 2) of stuur een mail naar ZBSpecials@vgz.nl .

Lees hier meer over Wachtlijstbemiddeling.

Zorgzaam voor de geestelijke gezondheid van veteranen

Het Landelijk Zorgsysteem Veteranen (LZV) is een ketenzorgorganisatie van militaire en civiele zorgorganisaties. Hier kunnen Nederlandse veteranen na dienstverlating terecht voor psychosociale, psychische en lichamelijke klachten. Het LZV is er ook voor partners en gezinnen van veteranen. Alle bij het LZV aangesloten instellingen voor gespecialiseerde GGZ zijn door Zorgzaam gecontracteerd en alle behandeling bij deze instellingen zijn opgenomen in de basisverzekering. Voorwaarde is wel dat de zorgbehoefte voortkomt uit psychische problemen die je hebt gekregen door en tijdens de militaire dienst.

Meer informatie vind je hier.