Een ogenblik...

Declareren zorgkosten tijdens plaatsing in het buitenland

Indien u met toestemming van de Minister van defensie langdurig in het buitenland verblijft is de contactpersoon het eerste aanspreekpunt voor zorgkosten.

Wat kan de contactpersoon voor mij betekenen?
 • Betaalt de zorgkosten voor u. Let op! nota's tot € 225 dient u zelf voor te schieten,
 • Overleg met Zorgzaam over de zorgkosten indien zorg niet aanwezig is of te duur is,
 • Stuurt de nota's voor u door naar Zorgzaam of u maakt gebruik van MijnZorgzaam.

Er zijn contactpersonen aanwezig op Aruba, Curaçao (voor St Maarten, Saba, St Eustatius en Bonaire) en in de Verenigde Staten.
Voor België, Duitsland, Polen, Portugal, Italië en Turkije dient u contact op te nemen met het Financieel Administratie en Beheerkantoor (FABK) te Utrecht zoals in de lijst met contactpersonen is weergegeven.

Declareren

Zorgzaam beoordeelt de declaratie en maakt de zorgkostenfactuur op. Op de zorgkostenfactuur vindt u terug wat de daadwerkelijke vergoeding is en wat u terug krijgt of moet betalen.
De contactpersoon schiet alleen de rekening voor, als service voor u. De contactpersoon bepaalt dus niet wat wordt vergoed.

Wat houdt de 200%+ vergoeding in?

Als u een aanvullende verzekering hebt dan hebt u met de 200%+ regeling buiten het eigen risico, eigen bijdragen en maximum budgetten, een volledige vergoeding van uw zorgkosten zo wordt u niet verrast met extra kosten.
Deze 200%+ regeling is een verrekening tussen het ministerie van Defensie en Zorgzaam. Voor deze verrekening hoeft u niets te doen.

Wat houdt de 200%+ regeling NIET in?
 • U hebt geen recht op vergoeding als de zorg niet wordt vergoed volgens de verzekeringsvoorwaarden en het vergoedingenoverzicht.
 • Eigen risico blijft voor eigen rekening
 • Indien er eigen bijdragen gelden worden deze berekend over het 100% van het Nederlandse tarief, deze kosten blijven voor eigen rekening.
   

Als er sprake is van een eigen bijdrage of eigen risico, wordt dit rechtstreeks bij u geïnd. 
Let op: bedragen tot € 225 dient u eerst zelf voor te schieten.

Tip!: Kies voor automatische incasso.  


Er zijn verschillende mogelijkheden om uw zorg nota's te betalen.

 • Zelf betalen en achteraf declareren 

Voor het declareren achteraf zijn er op dit moment twee mogelijkheden;

 • Rechtstreeks declareren bij Zorgzaam (bijvoorbeeld via 'Mijn Zorgzaam' of de Zorgzaam Zorg app)

  Voor declareren via MijnZorgzaam dient u in het bezit te zijn van een DigiD code. Hebt u bij gebruik van uw DigiD code sms verificatie ingesteld, dan dient u dit op de website van www.digid.nl uit te schakelen. Alleen dan kunt u zonder sms verificatie inloggen op MijnZorgzaam. Dit omdat sms verificatie niet overal in het buitenland werkt;

 • Declareren via DIDO (Selfservice via de Defensie intranet omgeving)

  Hierbij schiet Defensie het bedrag voor. Zorgzaam toetst vervolgens de declaratie aan de voorwaarden. Als blijkt dat er geen recht op volledige vergoeding is en/of een eigen bijdrage/het eigen risico moet worden verrekend, dan zal Zorgzaam dit bij u in rekening brengen.

 • Rechtstreekse declaratie via de Alarmcentrale (staat vermeld op uw verzekeringspas)

  Dit komt voor bij spoedeisende hulp. De Alarmcentrale zal een betalingsgarantie afgeven voor de noodzakelijk medische kosten en deze declareren bij Zorgzaam.
  Let op! dit geldt alleen als er geen contact persoon is of de contactpersoon niet bereikbaar is.
  In geval van de VS belt u de Alarmcentrale naast spoedeisende hulp ook voor alle andere specialistische zorg. 

 • Rechtstreekse declaratie door uw contactpersoon. Bekijk hier de contactpersonen in het buitenland.

  De contactpersoon kan bedragen voorschieten vanaf € 250,-. Zorgzaam toetst of er recht op vergoeding is en wat eventueel de hoogte van de vergoeding is en zal deze achteraf verrekenen.